De toekomst van virtual reality volgens Google: een camera in je contactlens


Begin dit jaar werd al bekend dat Google bezig is met de ontwikkeling van een slimme contactlens voor diabetici. Google heeft echter grotere plannen, zo blijkt althans uit een patentaanvraag voor een contactlens met daarin een cameralens. Het project wordt uitgevoerd door Google X, de afdeling van Google die zich richt op innovatieve projecten.

De patentaanvraag Рdie werd ontdekt door Patentbolt Рbeschrijft een technologie waarbij meerdere camera’s worden gebruikt om mensen met (slechte) ogen te helpen. De lenzen worden bestuurd door de unieke knipperpatronen van de gebruiker en bewegen mee met het oog zodat het beeld overeenkomt met het blikveld van de gebruiker. Zo kunnen de lenzen bijvoorbeeld licht, kleuren, patronen, objecten, gezichten en bewegingen detecteren.

Google ziet ook mogelijkheden voor de echt slechtzienden. Een blind persoon kan de lenzen bijvoorbeeld gebruiken om de omgeving te scannen op obstakels waarna deze informatie naar een smartphone wordt doorgestuurd en de blinde drager kan waarschuwen. Bijvoorbeeld met een gesproken boodschap dat het niet veilig is om de straat over te steken.

In eerste instantie lijkt de toepassing dus voornamelijk een medische focus te hebben. In de toekomst zouden dit soort lenzen echter weleens de Google Glass kunnen gaan vervangen. Een stuk veiliger dan met een bril van 1500 dollar rondlopen. Tegelijkertijd roepen dit soort ontwikkelingen allerlei vragen op rondom privacy want ongezien iemand filmen op straat wordt zo wel heel makkelijk. Waarom dat geen goed idee is, lees je hier.

w640