De TRI Analyzer maakt van je telefoon een medisch laboratorium

TRI Analyzer

Wat nou als je niet meer naar de huisarts hoeft om je urine of bloed te laten testen? Onderzoekers van de University of Illinois hebben een kit gemaakt waarmee je dit met je smartphone kunt doen. De zogenaamde TRI Analyzer kost 550 dollar, wat relatief goedkoop is voor een compleet medisch lab in je telefoon.

De technologie maakt gebruik van een high-performance spectrometer. Allereerst wordt een monster van een vloeistof (bloed, urine of speeksel) opgelicht met de zaklamp op je telefoon. Het licht wordt vervolgens opgevangen in glasvezel, waarna het door een diffractierooster geleid wordt naar de camera aan de achterkant. De uiteindelijke bevindingen worden op je scherm getoond.

Zwitsers zakmes

Volgens professor Brian Cunningham is de TRI Analyzer een soort “Zwitsers zakmes voor biosensing“. “Het kan de drie meest voorkomende testen voor het stellen van medische diagnoses uitvoeren. In de praktijk kunnen duizenden testen die al ontwikkeld zijn aangepast worden aan het apparaat.”

Daardoor kan het apparaat veel meer dan de bestaande technologieën voor bijvoorbeeld het testen op HIV. Daarnaast is de set relatief goedkoop en gemakkelijk mee te nemen. Daardoor kun je het eenvoudig gebruiken in sectoren als dierenwelzijn, de veiligheid van voedsel en het monitoren van de omgeving.