De Trident van OpenROV: een drone die kan niet vliegen, maar duiken

OpenROV Trident

Van een bedrijf dat een nieuwe drone bouwt, kijkt niemand meer echt op. Maar deze drone, de Trident, zorgt toch wel voor de nodige verbazing: er zitten geen propellers aan en hij kan ook niet vliegen. Het is namelijk een duikboot.

De Trident is bedacht door OpenROV. Dat bedrijf maakte in 2012 een onderwaterrobot die een ton ophaalde via Kickstarter. Eén van de bedenkers hield ook een TED-talk over dit project. Drie jaar later lanceert OpenROV opnieuw een crowdfundingsactie op Kickstart en zoals ze het zelf zeggen: “We have come a long way since that initial Kickstarter video.”

Volgens de maker voelt het besturen van de Trident als vliegen en net als de meeste consumentendrones kan hij onder meer verticaal bewegen; recht naar boven of beneden. Hij kan 100 tot meter diep duiken, heeft een topsnelheid van zo’n 7 km/u en de accu gaat drie uur mee. Ook niet onbelangrijk: hij past in een rugzak, zodat je hem makkelijk mee kan nemen.

Voor de besturing kun je zowel een smartphone, als een laptop gebruiken. En uiteraard zit er een camera in die live HD-beelden doorzet, zodat je mee kunt kijken of filmen. Via een speciale ‘grasmaaierfunctie’ kan hij op en neer vliegen/varen/zwemmen om zo een stuk van de bodem in kaart te brengen.

Mensen die de drone willen hebben kunnen de Kickstart-campagne steunen voor 1199 dollar. Als je heel snel bent is er nog beperkt aantal donaties mogelijk waarbij je voor 799 dollar een Trident krijgen. Het doel van campagne is om minstens 50.000 dollar op te halen, maar met nog 44 dagen te dagen zit het project nu al op het zesvoudige.