De Uitvinders: Een inspirerend boek over de grote technologische uitvinders van onze tijd

Auteur Walter Isaacson kennen we allemaal nog van de biografie van Steve Jobs, maar sinds het verschijnen van die bestseller heeft de man absoluut niet stil gezeten. Begin oktober verscheen een nieuwe pil in zijn oeuvre: De Uitvinders (‘The Innovators’), een verzameling van autobiografieën van verschillende grootheden uit de technologische revolutie.

Dat begint overigens ver voor dat Steve Jobs, Steve Wozniak en Bill Wozniak ten tonele verschijnen. De digitale voorhoede die aan de basis stond van de transistor, microchip en microprocessor, leidden uiteindelijk tot de ontwikkeling van de computer en diens software. Van command line tot de grafische interface zoals we die nu allemaal kennen. Maar natuurlijk komt ook de internetrevolutie aan bod: De opkomst van zoekmachines tot de populariteit van touchscreens.

Het boek heet dan wel ‘De Uitvinders’, maar het is meer dan een bundeling van persoonlijke anekdotes. Hoofdstukken getiteld ‘De Computer’, ‘Programmeren’, ‘Video Games’ en ‘Het Internet’ maken goed duidelijk dat het in veel gevallen niet ging om één uitvinder, maar een serie van mensen die aan de wieg stonden van een revolutionaire nieuwe ontwikkeling.

de-uitvinders-walter-isaacson

De geschiedenis van technologie vindt haar basis net na de Tweede Wereldoorlog, met de uitvinding van de transistor. De groep knappe koppen die hier aan werkt staan uiteindelijk ook aan de wieg van de oprichting van Intel, en de uitvinding van de microchip. Daarmee was Intel begin jaren 60 misschien wel één van de eerste startups ooit. Niet lang daarna maakten de professoren van het eerste uur alweer plaats voor een groep onbevangen hippies en nerds in de vorm van Steve Jobs en consorten, die mogelijkheden zagen om de personal computer naar ieders huiskamer te brengen.

Wat het boek daarmee goed doet, is onze eigen dagelijkse werkzaamheden in een veel groter perspectief plaatsen: We mogen ons misschien heel innovatief voelen wanneer we kijken naar alle ontwikkelingen die het internet en onze hardware de afgelopen 10 jaar doormaakten, maar technologische vooruitgang is inmiddels al ruim 60 jaar aan de gang en elke generatie vooruitdenkers stuit weer op dezelfde (aanvankelijke) weerstand.

Waar alle innovatie zich eveneens in kenmerkt, is het feit dat bijna alle innovatie zich lange tijd lijkt af te spelen in Silicon Valley, en dat jonge mensen van amper 20, 30 jaar oud vaak aan de wieg staan van het grote succes. Of zoals Bill Gates laatst opmerkte tijdens Nova’s Collegetour: “Het is zeldzaam dat iemand boven de 40 nog met een baanbrekende innovatie op de proppen komt. Het zijn hoofdzakelijk de twintigers, en in sommige gevallen nog de dertigers die voor grote technologische verrassingen zorgen”.

The Innovators van Walter Isaacson is een ideale kerstvakantie klassieker voor iedereen die graag meer wil weten over onze digitale voorhoede, de pioniers die alle innovatie waaraan we inmiddels zo gewend zijn, mogelijk maakten. Het boek is in het Engels of Nederlands te koop voor een adviesprijs van €25.