Universiteit Twente gaat onderzoek doen naar vraagstukken rondom drones

De Universiteit Twente heeft een subsidie van 150.000 euro ontvangen om onderzoek te doen naar de ethische en juridische aspecten van de inzet van drones. Het geld gaat gebruikt worden om een nationaal expertisecentrum te ontwikkelen rondom de impact van drones.

De twee betrokken onderzoeksinstituten van de Universiteit Twente hopen dat het onderzoek van een jaar resulteert in de benodigde kennis om een expertisecentrum te creëren. Dat meldt Tubantia.

De subsidie is afkomstig van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De eerste stap in het onderzoek is om het geld te gebruiken om een model te ontwikkelen die de ethische en juridische kanten koppelt aan het ontwikkelen, testen en gebruik van drones.

Onderzoekers gaan onder andere kijken hoe het zit met de privacy van mensen wanneer zij bijvoorbeeld gefilmd worden door drones. Want wanneer is het verantwoord om drones in te zetten?

Volgens Irma van der Molen, projectleider en coördinator van Kenniscentrum Risicomanagement en Veiligheid, is de Universiteit Twente de ideale plek voor dit onderzoek: “We weten hier technologische expertise te combineren met de impact van technologie op de maatschappij. Daar komt bij dat in Twente veel kennis is op het gebied van drones en robotica.”

De Nederlandse politie maakte vandaag bekend met drones te gaan werken. Een specifieke datum is nog niet gegeven, maar de komst van drones is redelijk zeker. Deze worden onder andere ingezet bij de opsporing van verdachten of bij grote evenementen.