De vijf manieren waarop RFID-technologie de gezondheidszorg verandert

Momenteel maakt slecht tien procent van de ziekenhuizen gebruik van RFID-technologie. Zonde, vindt Mark Roberti, oprichter van het tijdschrift RFID Journal. Toch ziet Roberti wel wat lichtpuntjes: steeds meer ziekenhuizen lijken op te warmen voor het idee om RFID-technologie te implementeren. Roberti geeft vijf voorbeelden waarop RFID momenteel gebruikt wordt door verschillende ziekenhuizen.

Het Concord Hospital in New Hampshire gebruikt RFID om meer inzicht te krijgen in welke medicijnen er nog op voorraad zijn. Hiervoor gebruiken ze een passief RFID-systeem gelinkt aan een bepaald medicijn. Wanneer deze medicijnen op zijn, wordt de RFID-tag op een RFID-bord geplaatst waarmee automatisch een verzoek tot aanvulling van de voorraad wordt verstuurd.

Een ziekenhuis in Tokyo gebruikt RFID-tags die informatie geven over de medische achtergrond van de patiënt, welke medicijnen nodig zijn en waar de patiënt precies last van heeft. Deze informatie wordt beschikbaar door het polsbandje van de patiënt te scannen. Hiermee heb je altijd een actueel overzicht van alles wat de patiënt nodig heeft.

Het Wake Forest Baptist Medical Center gebruikt RFID op een heel andere manier. Dit ziekenhuis gebruikt deze technologie om Röntgenvesten te lokaliseren. Door een tag in de vesten te plaatsen, is het veel makkelijk om de vesten te vinden voor inspecties. Een papieren systeem wordt hier vervangen door een elektronisch systeem.

Weer een ander ziekenhuis, het Texas Health Harris Methodist Hospital gebruikt RFID-tags om bij te houden welke patiënten in contact komen met welke artsen en zorgverleners. Wanneer een patiënt een besmettelijke infectie krijgt, kan snel bepaald worden wie deze ziekte mogelijk verder kan verspreiden zodat hier direct naar gehandeld kan worden.

Afgelopen Thanksgiving heeft President Barack Obama een wet ondertekend waarmee bepaald werd dat alle medicijnen elektronisch gevolgd moeten worden. Medicijnen kunnen hiermee veel beter gevolgd worden. Op1 januari 2015 moet de wet in de praktijk gebracht zijn.