De vraag naar informatica-studies neemt sterk toe op universiteiten

Al jarenlang probeert de technologie-industrie jonge mensen te stimuleren en te overtuigen om informatica te gaan studeren. Het lijkt er op dat jongeren nu eindelijk de boodschap hebben begrepen. De vraag naar informatica-studies en programma’s neemt sterk toe op universiteiten door heel Amerika, volgens een presentatie tijdens de NCWIT summit for Women in IT door Ed Lazowska, professor op de University of Washington en Eric Roberts, professor aan Stanford.

Op de University of Washington is het aantal studenten dat informatica studeert de afgelopen jaren bijvoorbeeld sterk toegenomen. Onderstaande grafiek, gepubliceerd door Geekwire, laat dit duidelijk zien.

w640

Er zijn echter meer universiteiten waar deze trend te zien is, van traditionele technologie-hubs zoals MIT en Stanford tot scholen die meer gericht zijn op de geesteswetenschappen en bedrijfskunde zoals Harvard. Het enthousiasme om te leren programmeren lijkt dus op een hoogtepunt te zijn; veel van de cijfers overstijgen zelfs de populariteit van deze studies in de jaren negentig – tijdens de eerste dotcom-bubbel.

w640

Volgens Lazowska en Roberts hoeven we echter niet bang te zijn voor een herhaling omdat de trend zich geleidelijk lijkt te ontwikkelen en al langer bezig is; in tegenstelling tot de snelle piek die in 2000 zichtbaar was.

w640-1

Met het huidige tekort aan programmeurs op de arbeidsmarkt lijkt dit natuurlijk goed nieuws maar universiteiten zijn niet ingesteld en voorbereid op de enorme vraag, stellen Lasowska en Roberts. Op dit moment zijn er veel te weinig docenten om alle studenten te kunnen lesgeven. Veel scholen worden daarom verscheurd tussen de keuze om een stop te zetten op het aantal studenten of de klassen enorm groot te laten worden. De vraag is nu hoe universiteiten de komende tijd op de enorme vraag in zullen spelen.