De wedergeboorte van het elektronisch patiënten dossier

Wie zich beweegt in het spanningsveld van innovatie, techniek en gezondheidszorg zal deze twee belangrijke punten zeker herkennen. Hoe krijgen we mensen zelf actief betrokken bij hun welzijn en hoe maken we de gegevens voor hen op een begrijpelijke manier inzichtelijk én overdraagbaar? Het Amerikaanse gravitytank neemt een schot voor de boeg!

In de afgelopen periode schreven we er wel vaker over en tijdens SXSW benadrukte Gary Wolf vanuit de Quantified Self beweging het nog maar eens: het is van groot belang dat de (gezondheids)data in het eigendom komt van de gebruikers.

Wanneer we van een afstandje kijken naar de huidige ontwikkelingen, kunnen we niet anders dan een parallel trekken tussen de “nieuwe” wereld van data verzameling en de “ouderwetse” medische sector. In beide gevallen zien we losse silo’s met data ontstaan die moeilijk bij elkaar te brengen zijn en lastig overdraagbaar zijn. Een voorbeeld? Hoe verhouden je Fuelpoints bij Nike zich ten opzichte van Fitbit’s “activity level” en nog belangrijker, hoe kan ik de data van mijn Fuelband inlezen op andere platforms?

Een herintroductie of wedergeboorte van een centraal, elektronisch patienten dossier lijkt aanstaande. We kunnen immers nauwelijks ontkennen dat – in een andere vorm gegoten – mensen er duidelijk meer ontvankelijk voor zijn. Met name in de Verenigde Staten zien we een aantal opvallende initiatieven onstaan, al dan niet ontsproten aan de uitdaging die president Obama uitschreef in november vorig jaar.

Voorbeelden als HealthKeep, waar we eerder over schreven, of het duidelijk user centric ontworpen Nightingale van bureau gravitytank. Zij wisten uiteindelijk aan de haal te gaan met de prijs voor het beste ontwerp. In onderstaande reportage zien we het proces achter Nightingale en krijgen we meer inzicht in de uitdagingen waar het team voor kwam te staan.

Wat mij vooral opviel aan het denkproces van het team is de manier waarop het speelt met context, belang en relevantie van de verschillende soorten informatie en hoe men dit zo begrijpelijk mogelijk over wil brengen.

Overigens gaat een speciaal team van de Amerikaanse overheid de komende maanden aan de slag met alle input van de redesign uitdaging en gaat het enkele prototypes testen in diverse ziekenhuizen. Mocht je mee willen spieken, dat kan! Het is namelijk een volledig open source project, te forken op Github!

Nightingale_hero-2_550x324