De wetenschappelijke kracht van muziek

De impact van muziek op onze hersenen blijft voor menig wetenschapper een intrigerend onderwerp. Filosofen en exacte wetenschappers hebben er heel wat uren studie in zitten. Het duo Moffit & Brown – bekend van AsapScience – maakte een korte uitleg over de kracht die muziek heeft om ons een gevoel van opwinding en geluk te geven.

Enige tijd geleden filosofeerde ik tijdens een borrel met een vriend over de toekomst van muziek luisteren. Geheel onthouden van enige voorkennis bedacht ik een situatie waarin we geen muziek meer horen, maar middels bepaalde golven als directe stimulans op onze hersenen zouden krijgen.

Heel gek is het idee niet, gezien het feit dat muziek de kracht heeft om ons te voorzien van een verse portie dopamine, een neurotransmitter die ons een gelukzalig en opgewonden gevoel bezorgt. Wie bekend is met de materie weet ook dat bijvoorbeeld videogames dezelfde effecten kunnen hebben op mensen.

Overigens is het niet gek dat sommige mensen zich een echte “muziekjunk” (of game verslaafde) noemen: het beloningscircuit dat dopamine stimuleert is vergelijkbaar met het effect van bepaalde drugs. Dan is Spotify-abonnementje niet alleen goedkoper, maar ook een stuk gezonder!