Numrush

Dead Space review: de remake die de term alle eer aan doet

Afbeelding via Electronic Arts

Een remake van een van je favoriete films, muzieknummer of game is toch altijd even billen knijpen. Ten eerste: hoezo nu al een remake? Want geef toe: ze komen altijd te vroeg voor je gevoel. En ten tweede: waarom zou iemand jouw persoonlijke klassieker willen veranderen, laat staan überhaupt kunnen verbeteren?

Alleen daarom al keek ik hoge verwachting (en samengeknepen billen) uit naar de release van Dead Space. Geen remaster, maar een remake van de klassieke sci-fi horror uit 2008 die mijn trouwe Xbox360 overuren had laten draaien.

Hoe zou het avontuur op de USG Ishimura zich houden op de next gen-specs van de PlayStation 5?

Terug op de Ishimura

Ondanks het feit dat te maken hebben met een remake is het originele verhaal uit 2008 wel blijven staan en op sommige onderdelen verrijkt.

Als ingenieur Isaac Clarke beland je op het ruimteschip USG Ishimura. Clarke was eigenlijk onderweg om zijn vriendin op het schip te bezoeken, maar ontvangt op weg er naar toe een noodsignaal. Bij aankomst wordt al snel duidelijk dat er iets niet helemaal in orde is op het immense schip.

Net als in het origineel blijkt het schip zowat overgenomen te zijn door zogenaamde Necromorphs, monsterlijke buitenaardse wezens in de meest verschillende vormen en maten. Terwijl jij als ingenieur Clarke de verschillende missies en opdrachten probeert te voltooien, komen de Necromorphs op de meest ongewenste – en uiteraard dus onverwachte – momenten tevoorschijn om je aan te vallen.

Een nieuwe Dead Space

Vanaf het moment dat je het spel start, zal je als speler van de originele Dead Space opvallen dat er echt grondig werk is verzet om het verhaal 15 jaar later opnieuw volledig(er) tot zijn recht te laten komen.

Grafisch is dan het meest voor de hand liggend: Dead Space is volledig opnieuw opgebouwd in EA’s Frostbite-engine. Het zal ervaren spelers direct op zal vallen dat er nieuwe dialogen en side quests zijn toegevoegd, maar ook een sloot aan kleinere verbeteringen die je gaandeweg het spelen pas echt opvallen en op waarde gaat schatten. Zoals de anatomie van de Necromorphs, die echt uit diverse huidlagen, spieten en botten bestaan en bij het aanvallen dus ook op verschillende manieren geraakt kunnen worden.

Afbeelding via Electronic Arts

Misschien wel de grootste verrassing is wel dat ons hoofdpersonage Clarke in deze remake ineens spreekt. De ingenieur was in de originele Dead Space nog volledig stil, maar voor de 2023-versie is de stem-acteur van Dead Space 2 en 3 ingezet om hem nieuwe dialogen te laten inspreken.

Je zou voorzichtig kunnen stellen dat zelfs de oude rotten uit 2008 de game zouden kunnen ervaren als een nieuwe Dead Space.

Audiovisueel intens

De grafische verbeteringen in combinatie met het minimale (maar daardoor angstaanjagende) sounddesign zorgen er voor dat Dead Space een audiovisueel intense ervaring.

Een groot deel daarvan is ook te danken aan de nieuwe ‘Intensity Director’ die EA heeft toegevoegd aan de game. Dit dynamische systeem speelt in op je speelervaring en kan tot 1200 unieke evenementen triggeren. Was je al twee keer het zelfde gangetje op en neer gekomen zonder gekkigheid, begint bij de derde keer spontaan het licht te knipperen en springt er plots toch weer een Necromorph de hoek om.

Zit je weer, op het puntje van je stoel.

Afbeelding via Electronic Arts

Conclusie

Dead Space is een remake die term volledig eer aan doet. Dat het met de gameplay wel snor zit, bewees het origineel al in 2008. Maar met de grafische upgrade, de kleine tweaks en toevoegingen aan de verhaallijn en de toevoeging van de Intensity Director is het een game geworden die niet alleen oude fans, maar ook nieuwe spelers van de game zal kunnen bekoren.

Of je nou kiest voor de volledige experience op 4K met 30fps en ray-tracing of voor performance gaat op 2K met 60fps: je zult de game zeker niet zomaar los kunnen laten na het uitspelen. Goed nieuws, mocht je dat gelukt zijn in een uurtje of 12-13: er zijn dan nieuwe collectibles én alternatieve eindes om vrij te spelen.

En zo is de remake van de klassieker direct een hele eigen klassieker in zijn eigen klasse.

Dead Space werd gespeeld op een PlayStation 5. Het spel is beschikbaar voorPlayStation 5, Xbox Series X en Series S, en Steam. Het spel is onder meer te koop bij Bol.com en Coolblue.

Foto’s via Electronic Arts