Deal SoftBank en Uber: Vertrokken CEO Travis Kalanick schrijft 1,4 miljard dollar bij

De Japanse investeerder SoftBank is de grootste aandeelhouder van Uber geworden. Hiermee is de investeringsdeal rond die de bedrijven in november vorig jaar sloten. Vroege investeerders en werknemers, waaronder ex-CEO Travis Kalanick, kunnen rekenen op flinke winst uit de verkoop van hun aandelen. Volgens CNBC vangt Kalanick bijna anderhalf miljard dollar uit de deal.

In 2017 volgde het ene schandaal het andere op. Het techbedrijf had ruzie met zo ongeveer iedereen, van eigen werknemers tot Google, Apple en de stad Londen. Travis Kalanick verliet afgelopen juni zijn post als CEO van het bedrijf, onder druk van investeerders. Sindsdien probeert hij zijn plek in het bestuur te behouden.

SoftBank investeert in taxiplatforms

SoftBank waardeerde het bedrijf op 48 miljard dollar, wat een stuk lager is dan de bijna 70 miljard die het volgens een eerdere waardering zou vertegenwoordigen. De investeerder heeft een flinke korting gekregen, maar brengt door de deal ook de nodige rust in de tent. Onderdeel van de overeenkomst was, dat de macht van Travis Kalanick ingeperkt zou worden.

Behalve in Uber investeert SoftBank ook in Grab en Didi Chuxing. Grab is het grootste taxirittenplatform in Zuidoost Azië, Didi Chuxing is marktleider in China en nam in 2016 de Chinese tak van Uber over.