Deense politie klaagt 1.000 mensen aan wegens seksvideo op Facebook

Facebook stelt met enige regelmaat de politie op de hoogte als er duidelijk bewijs is van een misdaad. De laatste keer dat het sociale medium dat deed, had het echter grotere gevolgen dan normaal. De Deense politie heeft namelijk 1.004 jonge mensen – van wie een deel onder de achttien jaar oud – aangeklaagd, nadat het op de hoogte werd gesteld van een seksvideo die verspreid werd, meldt BBC.

Diverse gebruikers van Messenger deelden een video van twee tieners jonger dan vijftien jaar oud die seks hadden. Dat druist in tegen de wetten over het verspreiden van ongepaste beelden van kinderen. Facebook stelde de Amerikaanse politie op de hoogte, waarop zij een bericht stuurden naar hun Deense collega’s via Europol.

Volgens de politie deelden de meesten de video ‘slechts’ een paar keer. Anderen deelden de beelden echter honderden keren. Ze wisten dus waar ze mee bezig waren, zelfs al hadden ze niet door dat het illegaal was. De mensen die nu schuldig bevonden worden, gaan slechts 20 dagen de cel in. Daarentegen komen ze ook voor de komende tien jaar op de lijst van zedendelinquenten.

Complexe zaak

Afgelopen herfst werd de video voor de laatste paar keer gedeeld. De aanklachten komen nu pas naar buiten, omdat het een “erg grote en complexe zaak is”, aldus de politie. Bij het onderzoek waren vier Deense politiebureaus betrokken.

Dat er aanklachten uit zijn gekomen, is opmerkelijk, aangezien Messenger end-to-end-encryptie aanbiedt. Maken mensen hier gebruik van, dan kunnen de berichten alleen door de verzender en ontvanger gelezen worden. Het is dan dus moeilijk om te achterhalen wie de video precies gedeeld heeft.