Democraten VS: ‘Gebruik geen Chinese telefoons in aanloop naar verkiezingen’

Huawei

Kandidaten voor de aankomende verkiezingen zijn door het bestuursorgaan van de Amerikaanse Democratische Partij gewaarschuwd om geen Chinese telefoons te gebruiken. Het gaat om smartphones van Huawei en ZTE. Dat meldt CNN op basis van een anonieme bron.

Een Democratische organisatie wilde zijn personeel van telefoons van ZTE voorzien. De waarschuwing volgde daarop en geldt niet alleen voor zakelijk, maar ook voor persoonlijk gebruik van de telefoons.

De directeuren van de Amerikaanse inlichtingendiensten waarschuwden in februari ook al voor het gebruik van telefoons van de twee bedrijven. Volgens onder meer de CIA, FBI en NSA vormen de telefoons een nationaal veiligheidsrisico. China zou de smartphones namelijk gebruiken om in het Westen te spioneren.

Tot nu toe is er geen enkel publiek bewijs gevonden voor die vermeende spionage.

Verkiezingen

De verkiezingen voor het volledige Huis van Afgevaardigden in Amerika vindt in november plaats. Bij die verkiezingen wordt ook een deel van de zetels in de Senaat opnieuw verdeeld. Op dit moment hebben de Republikeinen in beide kamers van het Congres een meerderheid.