‘Democraten VS waarschuwen FBI na poging tot inbraak in kiezersdatabase’

De Democratic National Committee (DNC) heeft contact opgenomen met de FBI, nadat de organisatie het begin van een hack op zijn database met kiezers ontdekte. Dat meldt CNN op basis van een ingewijde van de Democraten.

Gisterochtend (lokale tijd) kreeg de DNC een melding van een provider van een clouddienst en een beveiligingsorganisatie dat er een valse loginpagina gemaakt was. Daarmee hoopten de aanvallers gebruikersnamen en wachtwoorden te verzamelen. Aan de hand daarvan zouden ze in de database kunnen komen, aldus de bron.

De pagina was zo ontworpen dat het leek op de inlogpagina voor topmensen en campagnes van de Amerikaanse Democratische Partij. Daarmee kunnen ze inloggen in een dienst genaamd Votebuilder, waar de database in staat. De DNC onderzoekt nu wie er verantwoordelijk was voor de aanval.

Rusland

Microsoft heeft later laten weten dat delen van de aanval gelinkt werden aan de Russische militaire inlichtingendienst. Die inlichtingendienst zou zijn pijlen gericht hebben op het Senaat en conservatieve denktanks, die pleiten voor strengere maatregelen tegen Rusland.

Naar eigen zeggen is de aanval op tijd afgeslagen. De DNC heeft dan ook geen reden om te vermoeden dat de hackers toegang kregen tot de database.