‘Democraten willen Apple, Twitter en WhatsApp om hulp vragen bij Ruslandonderzoek’

Op termijn willen de Amerikaanse Democraten Apple, Twitter en WhatsApp dagvaarden om de banden tussen het campagneteam van president Trump en Rusland te onderzoeken. Dat onderzoek wordt ook wel het Ruslandonderzoek genoemd. Dat stelt The Intercept op basis van een intern document dat de krant in handen heeft.

In het document beschrijven de Democraten hoe zij het onderzoek zouden voortzetten als ze een meerderheid krijgen in het Huis van Afgevaardigden. In november wordt daar over gestemd.

Verzoeken

Per bedrijf hebben de Democraten een verzoek, blijkt uit de documenten. Apple zou gevraagd worden om een lijst met gedownloade apps van Jared Kushner te overhandigen. Daaruit moet blijken of hij bepaalde chat-apps heeft gedownload die gebruikmaken van encryptie. Bij bepaalde vormen van encryptie kunnen inlichtingendiensten niet meelezen.

De Democraten willen graag dat Twitter privéberichten van Trump’s personeel en WikiLeaks overdragen. In 2016 publiceerde WikiLeaks de e-mails van de Democraten die bij een hack waren gestolen.

WhatsApp zou gevraagd worden om chatberichten van verdachten te overhandigen. Er is echter een grote kans dat dit niet mogelijk is, omdat de chats binnen de dienst encryptie gebruiken.

Ruslandonderzoek

Of de Democraten de techbedrijven ook echt mogen dagvaarden, is niet duidelijk. Halen ze in november geen meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, dan wordt het onderzoek niet hun verantwoordelijkheid.

De FBI voert al wel een onderzoek uit naar de mogelijke Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen.