‘Democraten willen grote tech-bedrijven verbieden financiële diensten en cryptovaluta aan te bieden’

Facebook, Libra, cryptovaluta

Een meerderheid van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten, die de House Financial Services Committee leiden, willen dat het verboden wordt voor grote tech-bedrijven om te functioneren als financiële instituten. Ook mogen ze geen cryptovaluta aanbieden. Dat staat in een wetsvoorstel dat Reuters heeft ingezien.

Het wetsvoorstel is een reactie op Facebook die in juni zijn cryptovaluta Libra aankondigde. Als het voorstel aangenomen wordt, mag Facebook die munt dus niet op de markt brengen. In het document wordt een boete van 1 miljoen dollar per dag voorgesteld als de regels overtreden worden.

De kans is groot dat de wet niet aangenomen wordt. Republikeinen gaan er waarschijnlijk tegen protesteren en in andere delen van de Amerikaanse overheid wordt er waarschijnlijk tegen het voorstel gestemd. Bovendien moet het Senaat de wet nog goedkeuren, en ook dat is waarschijnlijk een uitdaging.

Met het voorstel wordt echter wel een duidelijk bericht gestuurd naar tech-bedrijven die zich steeds meer in de financiële wereld mengen. Dat wordt in de VS duidelijk niet gewaardeerd.

Facebook zet Libra op pauze

De onthulling van Libra kwam vorige maand direct met veel kritiek. Het Amerikaanse Congress vroeg dan ook of de ontwikkeling van de cryptovaluta gepauzeerd kan worden, totdat er onderzoek gedaan is naar de eventuele risico’s hiervan.

Nu heeft Facebook gezegd dat het niet doorgaat met de lancering van Libra totdat de zorgen van regelgevers aangepakt zijn. David Marcus, het hoofd van de blockchain-projecten bij Facebook, stelt verder dat Libra niet gebouwd is om te concurreren met traditionele valuta.

Marcus verschijnt vandaag en morgen voor het Amerikaanse Congress, in een hoorzitting over de munt. “Facebook biedt de Libra-valuta niet aan totdat we regulerende zorgen hebben aangepakt en de juiste toestemmingen hebben ontvangen”, aldus Marcus volgens zijn voorbereidde verklaring voor vanavond.

Foto: Shutterstock.com