De aanklachten van de EU tegen Google wegens machtmisbruik stapelen zich op: nummer 3 is binnen

Google heeft voor de derde keer een aanklacht gekregen vanwege machtsmisbruik door de Europese Commissie. De toezichthouder beschuldigt de internetgigant ervan dat ze het voor andere bedrijven deels onmogelijk maakt om te concurreren op de advertentiemarkt.

Net als bij  nieuwe aanklacht beschuldigt Google ervan dat ze hun dominante positie hebben misbruikt. In dit geval door te voorkomen dat websites derde partijen advertenties tonen van Google’s concurrenten. Het gaat om precies te zijn om de dienst AdSense for Search van het bedrijf, waarmee Google advertenties toont bij zoekresultaten op sites van derden.

Google beperkt partijen die die diens gebruiken om ook advertenties van anderen te tonen. De manier waarop dat gebeurt verschilt overigens per klant die AdSense for Search gebruikt. In nieuwere contracten geeft Google al meer ruimte aan concurrenten dan vroeger.

Google Shopping

Daarnaast versterkte de Europese Commissie één van de eerdere aanklachten tegen Google. Die gaat erover dat binnen de zoekmachine resultaten van Google Shopping een hogere plek krijgen die van concurrerende vergelijkingssites. In de verdediging zei Google dat er geen sprake is van machtsmisbruik, omdat bedrijven als Amazon en eBay hard doorgroeien in Europa.

De Europese Commissie kan zich niet vinden in die verdedigen, omdat het gaat om de markt voor vergelijkingssites. En er zou bewijst zijn dat bevestigt dat die sites leiden onder de manier van handelen van Google.

Sinds april dit jaar is de Europese Commissie bezig met aanklachten tegen Google wegens machtsmisbruik. Hierbij gaat het om hun dominante positie op de app-markt met Android en het voortrekken van eigen Shopping-dienst tegenover die van concurrende prijsvergelijkers in hun zoekresultaten. De Commissie zou van plan zijn om miljardenboetes op te leggen aan de internetgigant in deze zaken.