Deze 3D-printer gebruikt de hardware van je smartphone

We weten het: 3D-printers zijn duur. Hoewel er af en toe bedrijven zijn die een goedkoop alternatief op de markt brengen, betaal je voor de meeste printers alsnog honderden of zelfs duizenden euro’s. Je smartphone kan er echter wel eens voor gaan zorgen dat hier verandering in komt. Onderzoekers op Taiwan Tech hebben namelijk een 3D-printer ontworpen die gebruikmaakt van het licht van je smartphone of tablet, aldus Engadget.

Het licht van de apparaten wordt gebruikt om een geprint 3D-object uit te harden. Hierdoor hoeft er geen laser of UV-straling gebruikt te worden. Door het licht van een smartphone of tablet te gebruiken kunnen fabrikanten kosten drukken: de kans is immers vrij groot dat de koper al een telefoon in huis heeft om voor printwerk te gebruiken.

Het nieuwe uithardingsproces is een kleine doorbraak. Omdat het uitharden op het moment afhankelijk is van lasers en UV, is het niet mogelijk om in de open lucht een 3D-print te maken. De nieuwe methode brengt daar verandering in, al moet je nog wel in het donker een print maken.

Hoewel fabrikanten door de ontdekking een smartphone of tablet kunnen gebruiken voor 3D-printers, is er nog een optie: een bedrijf kan ook simpelweg een speciale LED-lamp integreren. Die kan op zijn beurt ook goedkoper zijn dan bestaande opties.