Deze 3D-printer print menselijk weefsel en organen

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe 3D-printer ontwikkeld die in staat is om menselijk weefsel en organen te printen. De printer doet dit door het gebruik van afbreekbaar materiaal waarmee een structuur van levende cellen wordt geprint.

The Guardian laat weten dat de printer, die gemaakt werd door onderzoekers van Wake Forest onder andere een baby-oor heeft geprint, maar kan daarnaast ook gebruikt worden voor het printen van spieren, kraakbeen en botten.

Uit het onderzoek bleek dat het lichaam na het aanbrengen van het 3D-geprinte lichaamsdelen zelf bijvoorbeeld kraakbeen aan ging maken. De onderzoekers testen dit door het geprinte oor onderhuids aan te brengen bij muizen. Ook vormde het lichaam na het aanbrengen van geprinte spieren na twee weken eigen zenuwen en werd er na het aanbrengen van delen van de schedel bij ratten eigen botweefsel door het lichaam aangemaakt.

Naast het printen van spieren, kraakbeen en botten verwachten de onderzoekers in de toekomst ook weefsel en orgaandelen te kunnen printen dat gebruikt kan worden voor de transplantatie bij mensen. Hiervoor moet echter nog wel eerst de levensduur van de cellen verlengd worden.