Deze alarmklok maakt je wakker met geuren in plaats van geluid

Het is misschien wel het meest gehate geluid ter wereld: dat van je wekker in de altijd veel-te-vroege ochtend. Dat ze daar eens een slimme oplossing voor verzinnen, zul je denken. Wel, die is er nu: een alarmklok die je wakker maakt met behulp van geur in plaats van geluid.

De Sensorwake, die vandaag gedemonstreerd wordt op gadgetbeurs CES, is een wel heel bijzondere klok voor op het nachtkastje: in het apparaat kun je namelijk allerlei verschillende cartridges plaatsen die op het door jouw aangegeven tijdstip een geur verspreiden die jou wakker moet maken. Gebruikers kunnen kiezen uit onder meer de geuren croissant, chocolade, perzik, jungle, zeelucht, dollarbiljetten, pepermunt en -uiteraard- koffie.

SensorWake is a new alarm clock which wakes you up with familiar scents that are delicious, delightful and motivating. Each aroma is contained in a rectangular, 100% recyclable pod and lasts 60 uses. When the alarm goes off, a hatch in the SensorWake clock opens and gradually diffuses a solvent-free, air quality compliant fragrance.

Sensorwake is een uitvinding van de Franse tiener Guillaume Rolland, die via een Kickstarter-campagne meer dan 185.000 euro ophaalde. Inmiddels is het project omarmt door Google als onderdeel van het Google Success Engine program, speciaal voor unieke technologische ideeën.

Guillaume ontwikkelde het apparaat overigens vooral voor zichzelf: hij heeft een enorme hekel aan het geluid van de wekker. “Dankzij de Sensorwake wordt je langzamer wakker en op een manier die bij jou past. En dat is gezonder”, zegt hij.

Op dit moment is de bijzondere wekker nog in productie, hij zou later dit jaar op de markt verschijnen voor een adviesprijs van om en nabij de 100 euro. Zwitserse geurenproducent Givaudan is aangetrokken voor de productie van de verschillende geurtjes. Laten we hopen dat die een beetje te luchten zijn.