Deze betaalbare camera laat zien hoe rijp fruit is

HyperCam-fist-images

Onderzoekers hebben een gespecialiseerde camera genaamd de HyperCam gemaakt. Met behulp van licht rond het infraroodspectrum kan deze camera net iets onder het oppervlak van objecten kijken. Iets dat al langer mogelijk is met gespecialiseerde hardware, maar de HyperCam is vrij goedkoop in elkaar te zetten.

De HyperCam bevat zo’n 800 dollar aan onderdelen. Heb je een smartphone? Dan zou je de camera daarvan in een HyperCam kunnen veranderen voor slechts 50 dollar. Niet duur, als je bedenkt dat bestaande alternatieven voor duizenden dollars over de toonbank gana.

Door de lage prijs zou deze camera ideaal zijn voor gewone gebruikers, die hier in meerdere situaties gebruik van kunnen maken. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld te zien hoe rijp een stuk fruit precies is, zonder dat je deze open hoeft te snijden.

Richt de camera op je hand, en je ziet in detail alle aderen en de precieze huidstructuur. Dat heeft volgens de makers ontzettend veel biometrische toepassingen. Een spelcomputer met een camera zou bijvoorbeeld onderscheid kunnen maken tussen twee verschillende personen, zodat de juiste account wordt ingelogd.

Het klinkt allemaal veelbelovend, maar het zal waarschijnlijk nog wel even duren totdat de HyperCam in de schappen ligt. De uitvinding is op dit moment namelijk alleen nog maar beschreven in een researchpaper. De makers zeggen dat de camera ook nog lang niet af is. Zijn ze eenmaal klaar? Dan vermoeden we dat Microsoft er wellicht mee aan de slag gaat. Zij hebben het onderzoek namelijk bekostigd.