Deze drone steelt je data door langs te vliegen

Het lijkt er zo langzamerhand op dat je data nergens meer veilig is. Het blijkt namelijk een fluitje van een cent om met een drone privacygevoelige informatie te onderscheppen, zonder dat jij ook maar iets in de gaten hebt.

De Aerial Assault-drone is een project van een aantal beveiligingsexperts, dus ze hebben er geen kwade bedoelingen mee, zo meldt Engadget. Dat is maar goed ook, want de drone werkt ongeveer hetzelfde als de apparaatjes die op de grond gebruikt worden om via openbare wifi-netwerken te spioneren. De drone is voorzien van een Raspberry Pi en Kali Linux, een besturingssysteem dat erop gericht is om (onbeveiligde) netwerken op te sporen. Op die manier is het mogelijk om vanuit de lucht kwetsbare apparaten en netwerken op te sporen en vervolgens allerlei informatie op te slaan.

De Aerial Assault maakt gebruik van open source-software, dus in principe kun je een dergelijke drone ook zelf maken. In dit geval wordt-ie bestuurd via GPS, zodat je ‘m eenvoudig langs meerdere kantoorgebouwen kunt laten vliegen, zonder dat je zelf in de buurt bent. Daarnaast kan de drone op plekken komen waartoe je zelf geen toegang hebt, zoals vliegvelden of gebouwen die beveiligd worden met een stevig hekwerk.

In dit geval hebben de onderzoekers geen kwade bedoelingen, maar het is zeker niet ondenkbaar dat ook criminelen of hackers deze techniek gebruiken om allerlei informatie te verzamelen. We kunnen dus niet benadrukken hoe belangrijk het is om zoveel mogelijk gebruik te maken van beveiligde en versleutelde netwerken en geen privacygevoelige dingen te doen via openbare wifi-netwerken.