Deze futuristische pakken zouden astronauten kunnen dragen op Mars

Aan het begin van de maand vond niet alleen het Amsterdamse TEDxWomen plaats, maar ook de ‘grote’ TEDWomen in San Francisco plaats. Meest in het oog springende daar? De stoere outfits die astronauten op Mars zouden kunnen dragen.

Ze zien er uit alsof ze net zijn weggehaald op de set van een sci-fi film in Hollywood, maar laat je niet beet nemen: de strakke astronautenpakken zijn gemaakt door MIT professor en raketgeleerde (jawel, het is een wetenschap!) Dava Newman.

11229316174_4445e63551_b

Newman omschrijft haar pakken als ‘de kleinste ruimtevaartuigen ter wereld’ en benadrukt daarmee de technologie die zich in het pak verstopt.

De pakken zijn namelijk geschikt om een volledige dag op Mars te kunnen doorbrengen, een atmosfeer die vraagt om dynamische aanpassingen van een bijzonder stevig pak. Zeker wanneer je de pakken van de eerste maanlanding in gedachte hebt, is dit een hele verandering. Toch is het pak voorzien van duurzame bescherming door ‘bewegend’ titanium.

In de foto hierboven zien we hoe Newman de luchtdruk ín het pak aanpast met een bediening die op de elleboog is weggewerkt. Hieronder zien we het tweede deel van het innovatieve pak, wat onder de buitenkant moet worden gedragen.

11229418903_df46797269_b

Naast dit pak liet de Amerikaanse nog twee pakken zien, waarbij de focus ligt op het ondersteunen van astronauten na hun terugkeer. Eenmaal in de ruimte wordt soms wel tot 40% van de spiermassa afgebroken en hebben de ruimtereizigers extra hulp nodig om zich op Aarde weer voort te bewegen.

Dat concept kan echter ook weer ingezet worden in ziekenhuizen, door mensen met een spierziekte te ondersteunen met de pakken. Prikkelend innovatief dus!