Deze handschoenen laten je muren beklimmen als Spiderman

Een aantal weken geleden kwam de Cambridge Universiteit naar buiten met een onderzoek dat zou bewijzen dat Spiderman nooit bestaan zou kunnen hebben. Gelukkig is dit niet waar en bewijst Elliot Hawkes, een werktuigbouwkundestudent van Stanford University het tegenovergestelde.

Volgens het onderzoek van Cambridge University zouden de menselijke handen en voeten niet genoeg oppervlakte hebben om het gewicht van een mens te kunnen dragen op een glad oppervlakte. Volgens de onderzoekers zou het oppervlakte van de pads op handen en voeten minimaal 40 procent van het lichaam moeten beslaan.

Hawks is het echter gelukt om een (gladde) muur te beklimmen door middel van ‘gecko globes’: handschoenen die gebaseerd zijn op de zuignapjes die gecko’s ook onder hun pootjes hebben, laat Fastcompany weten.

De ‘gecko glove’ is een soort van handschoen dat bekleed is met 24 ‘vakjes’ die bedekt zijn met een synthetische lijm. Doordat de vakjes het gewicht evenredig verdelen kan de handschoen grote gewichten dragen, zoals het gewicht van een mens.

Dit is volgens Mark Cutkosky, professor op de Stanford University niet de enige handige toepassing voor de handschoenen. Zo werken ze aan een project met NASA’s Jet Propulsion Laboratory om de speciale ‘handschoenen’ aan robotarmen toe te voegen om materialen in de ruimte mee te kunnen verplaatsen, maar denken ze ook aan mogelijkheden als robots met de speciale handschoenen die daarmee enorme glazen panelen kunnen verplaatsen.