Deze hoofdband verbetert de werking van je hersenen met elektrische signalen

Misschien een enge gedachte: elektrische signalen die via een hoofdband naar je hersenen worden gestuurd, maar het blijkt een effectieve manier om de werking van je brein te verbeteren. Bereid je voor want de technologie lijkt steeds serieuzere vormen aan te nemen.

Het bedrijf Halo Neuroscience zamelde $1.5 miljoen in om jouw hersenactiviteit te gaan verbeteren met hun wearable. De technologie van Halo gebruikt lichte elektrische ladingen om de hersenen te stimuleren, de makers vertellen:

Halo makes a technology that stimulates brain function in sick people and healthy people. It makes the brain work better — a wide range of potential effects from accelerating learning to improving body movement control.

De makers geven toe dat de technologie best vergezocht is. Toen ze er zelf in 2002 voor het eerst mee in aanraking kwamen geloofde niemand dat het echt was totdat ze het zelf uitprobeerden.

Met het verzamelde bedrag van $1,5 miljoen kan de technologie nu verder worden ontwikkeld, hierbij zal de nadruk vooral liggen op de veiligheid van de hoofdband, je hersenen blijven immers een kwetsbaar en vooral belangrijk onderdeel van je lichaam.

Schermafbeelding 2014-05-05 om 12.07.40

Al eerder schreven we over een dergelijke technologie waarbij door middel van elektroden een bepaald deel van de hersenen wordt gestimuleerd waarmee het leervermogen van gebruikers kan worden beïnvloed. Een andere technologie zou op een vergelijkbare manier migraine kunnen behandelen.

We zien dus dat het stimuleren van de hersenen door middel van een elektrische ladingen al lang geen illusie of grap meer is, maar dat er grote stappen worden gemaakt in de ontwikkeling van de technologie. Hoewel het in veel gevallen handig kan zijn (het bestrijden van pijn of het verbeteren van leervermogen) blijft het een eng idee dat het lichaam zo makkelijk te manipuleren is door middel van een ‘simpele’ hoofdband.