Deze kleding past zich aan als je zweet, dankzij bacteriën

De kop van dit artikel klinkt een beetje creepy. Bacteriën? In je kleding? Ja, het gaat om een project van Tangible Media Group van de Amerikaanse universiteit MIT. Zij doen onderzoek naar hoe micro-organismen gebruik kunnen worden om objecten te laten bewegen of zich te laten aanpassen. Helemaal natuurlijk dus. Eén van de projecten van de onderzoeksgroep is bioLogic.

Daarbij gebruiken de onderzoekers de bacillus subtilis natto, een bacterie die ook in de Japanse keuken wordt gebruikt. Deze bacteriën passen hun grootte aan aan de hoeveelheid vocht in de lucht om hen heen. Hoe vochtiger hoe groter. Op die manier kun je kleding meer laten ademen zodra de drager zweet.

De onderzoekers hebben samen met sportkledingmerk New Balance en designers van het Britse Royal College of Art kleding ontworpen onder de naam ‘Second Skin’. Hiervoor zijn de bacteriën verwerkt in een biofilm, die vervolgens in lagen op spandex is geprint.

De biofilm kan op veel meer manieren worden toegepast dan alleen in kleding. Zo hebben de onderzoekers een blaadje ontwikkeld dat aan een theezakje vastzit en aangeeft wanneer je thee klaar is en een lamp die zich aanpast zodra je het licht aandoet.