Deze klimaatstoel houdt je spieren op de ideale temperatuur

Nike en architect Greg Lynn hebben samen een speciale, stijlvolle klimaatstoel gemaakt die atleten tijdens hun wedstrijden warm of koel houdt.

Deze microklimaatstoel maakt gebruik van zeventig ingebouwde Peltier thermoelectric pads die hun lichaam opwarmt of afkoelt, afhankelijk van de wenselijke temperatuur en de elektrische lading.

Bovendien kan de stoel ook de temperatuur van bepaalde spiergroepen controleren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je benen warm worden gehouden, terwijl de rest afgekoeld wordt. Daarnaast zit er een buizensysteem ingebouwd, waarmee er lucht om je heen wordt geblazen om luchtvochtigheid tegen te gaan.

Volgens Lynn zelf heeft ieder team met zo’n soort stoel een gigantisch voordeel in de wedstrijd. Maar de architect heeft het prototype van de stoel vooral gemaakt om te bewijzen dat zoiets mogelijk is. De bedoeling is dat andere ontwerpers gaan nadenken over hoe technologie gebruikt kan worden om te helpen bij sportprestaties. Een eigen variant van deze stoel is voorlopig dus ver buiten bereik, helaas.