Deze machine laat mannen en vrouwen van lichaam ruilen

Een combinatie van virtual reality en neurowetenschappen laat mensen van lichaam ruilen. Het klinkt als een plot voor een matige comedy, maar in dit geval komt er geen Tom Hanks of Lindsay Lohan aan de body swap te pas.

The Machine To Be Another‘ is een experiment van Spaanse origine en moet deelnemers het gevoel geven dat ze ‘in een ander lichaam zijn getransporteerd’. Hiervoor maakt het gebruik van een combinatie van virtual reality en een serie neurowetenschappelijke oefeningen.

We believe this allows for a deeper experience for a user, knowing that their point of view is that of an actual human being, and not a virtual avatar

De meest soortgelijke experimenten laten deelnemers ‘ruilen’ met een digitaal avatar. Wanneer de studie zich richt op het onderzoeken van empathie bij gehandicapten, kiezen onderzoekers er vaak voor om deelnemers in een stoel vast te zetten en te verbinden aan een virtuele kopie van zichzelf in een rolstoel.

De makers van The Machine zien dat anders en geloven in het gebruik van ‘echt’ materiaal via een first-person view. De kracht van hun concept lieten de makers deze zomer al zien, tijdens een speciale dansvoorstelling. Het is een teken van de energie rond het experiment, maar ook een eerste stap naar meer, zoals een bredere revalidatie.