Deze nieuwe Audi voorspelt wanneer er een parkeerplaats vrij komt

Het is de nachtmerrie van elke automobilist: Parkeren in de grote stad. Eindeloos rondjes rijden tot je een keer een vrij plekje langs de weg tegenkomt. Als je het rondje voor de derde keer rijdt, lijkt die parkeergarage 500 meter buiten het centrum ineens niet meer zo’n hele slechte optie.

Het is een probleem wat Audi’s Urban Intelligen Assist in de toekomst wil gaan oplossen. Op basis van big data, je navigatiesysteem en een internetverbinding vanuit je auto bepaald het systeem waar er in de buurt nog vrije parkeerplaatsen zijn, of waar er mogelijk een plekje vrij komt. Door sommigen wordt het systeem al ‘Google Now voor je auto’ genoemd.

Het intelligente parkeersysteem werd mede ontwikkeld door onderzoekers aan de University of Southern California, Berkeley en de University of Michigan. De eerste test Audi’s die uitgerust zijn met het systeem werken voorlopig alleen nog maar in San Francisco en Los Angeles. Daar zijn ruim 600 parkeerplaatsen downtown gemarkeerd met een speciale sensor. Wanneer een auto op de plek parkeert, wordt dat doorgegeven aan een centrale server.

Op basis van alle bezette plekken is het systeem in staat te voorspellen wanneer een plekje vrij komt. Volgens Audi zijn de voorspellingen nu 97% accuraat als je op 10 minuten afstand van het centrum om een parkeeradvies vraagt. Het syteem onthoudt overigens ook voor welke plekken je een voorkeur hebt, maar ook hoe hard je rijdt, hoe vaak je remt of hoeveel afstand je houdt in het verkeer. Op basis van die input kan de Urban Intelligence Assist je in de toekomst zelfs gepersonaliseerde reisadviezen geven.