Deze pleister geeft aan wanneer je op het punt staat om een infectie te krijgen

Wetenschappers van de universiteit van Bath in het Verenigd Koninkrijk hebben onder leiding van dr. Toby Jenkins een pleister ontwikkeld die groen wordt als de drager op het punt staat om een infectie te krijgen. Het team heeft de pleister ontwikkeld om doktoren op de hoogte te houden van de toestand van een patiënt voordat de infectie daadwerkelijk actief wordt in het lichaam.

De ontwikkeling is geen toeval: eerder noemde, Sally Davis, de chief medical officer van het Verenigd Koninkrijk, het gebruik van antibiotica een groot risico. Volgens hem is antibiotica een “tikkende tijdbom” aangezien het te vaak wordt gebruikt een daardoor mensen resistent worden voor deze behandeling. Door de speciale pleister wordt er alleen antibiotica voorgeschreven als dat nodig is.

Het idee kwam nadat Jenkins zes jaar geleden een brandwondencentrum bezocht: daar zag hij onder andere kinderen die ernstige brandwonden hadden. Hoewel die wonden goed te behandelen waren, zijn infecties altijd een probleem omdat ze moeilijk te voorspellen zijn. Dat laat Jenkins weten tegenover Business Insider.

Op dit moment kunnen infecties alleen voorspeld worden door een stuk van het wond te laten onderzoeken in een speciaal lab. Maar dat duurt meestal meerdere dagen, en tegen die tijd kan de infectie al actief zijn en zorgen voor ernstige gevolgen of zelfs het overlijden van de patiënt. En om aan de veilige kant te blijven schrijven artsen antibiotica voor.

De pleister werkt eigenlijk heel simpel: als het oppervlak van de pleister in aanraking komt met bepaalde bacteriën die voorkomen bij infecties, verandert de kleur in lichtgevend groen. Als de pleister in aanraking komt met de bacteriën is dat een teken dat het lichaam de infectie niet zelfstandig kan bestrijden. Het geeft doktoren daarom een korte periode om te handelen. De bacteriën zijn dan nog niet in de bloedsomloop.