Deze raceauto’s bestuur je met je hersenen

Het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar het zou zomaar eens sneller kunnen komen dan je denkt; een auto besturen met je gedachten. Tijdens de CES in Las Vegas lieten IEEE en Emotiv zien dat het theoretisch mogelijk is – maar in de praktijk vaak lastig!

De besturing van externe elementen via hersengolven maakte in 2014 een stormachtige ontwikkeling door. Aan de hand van hardware fabrikanten als Emotiv zagen we concepten als Breinreis en het prototype van Philips voorbij komen.

Ook ’s werelds grootste stichting voor elektronica professionals, IEEE, gebruikt de bestaande technologie om hersenactiviteit te meten en te lezen en bedacht creatieve dingen om hiermee te kunnen doen. Een demonstratie daarvan zagen we tijdens de CES in Vegas, waar bezoekers raceauto’s met hun hersenen mochten proberen te besturen.

Goed, helemaal vlekkeloos werkt de technologie misschien nog niet. Maar, wie weet zetten we in de toekomst de koffiemachine wel aan door er aan te denken of kunnen we met gedachten de TV op een andere zender zetten.

De tijd zal het leren!

ces-2015-banner-eventwall