Deze robot bouwt huizen twintig keer sneller dan bouwvakkers

Een Australisch bedrijf heeft een robot ontwikkeld die duizend stenen per uur kan leggen. Hierdoor is het mogelijk om in minder dan twee dagen het geraamte van een gemiddeld huis neer te zetten.

Op dit moment gaat het nog om een prototype, maar het bedrijf Fastbrick Robotics is ervan overtuigd dat de robot over enkele jaren klaar is voor de markt. Mike Pivac, CEO van Fastbrick Robotics, laat weten dat de robot vernoemd is naar de Romeinse keizer Hadrian. Deze keizer bouwde in de Romeinse tijd enorm veel muren en dat is precies wat deze robot ook moet gaan doen.

Het bedrijf heeft meer dan 7 miljoen dollar in de robot geïnvesteerd. Hadrian kan elk formaat steen vastpakken. Daarnaast houdt ‘ie zelfs rekening met de manier waarop de leidingen moeten worden aangelegd. Dit geldt ook voor ramen en deuren. De robot kan er dus voor zorgen dat het bouwen van een huis veel sneller gaat. Normaal kotst de bouw zes weken, maar Hadrian zou het moeten kunnen in twee dagen.

Op dit moment is het Australische bedrijf druk bezig met het testen van de robot, maar het is de bedoeling dat de techniek ook overwaait naar Europa.