Deze robot is een betere wijnproever dan menig menselijk criticus

Het is nog vroeg, maar de kans is aanwezig dat menig wijncriticus al aan een borrel toe is. Onderzoekers hebben namelijk een robot ontwikkeld die beter in staat is om wijn te beoordelen dan zijn menselijke evenknie. Plop!

Onderzoekers in Denemarken hebben de afgelopen periode hard gewerkt aan een speciale optische sensor die in staat is om de ‘droogheid’ van een wijn te meten.

Het onderzoek aan de universiteit van Aarhus heeft uiteindelijk een ‘robotische tong’ opgeleverd, die dankzij de toevoeging van algoritmes beter in staat is om smaken te herkennen dan een menselijke proever. Belangrijkste argument van de onderzoekers is het wegnemen van ‘menselijke vooroordelen’.

De toegepaste techniek is daarbij overigens niet vernieuwend, maar de combinatie van losse elementen en de uiteindelijke doelstelling wel, zo benadrukt de universiteit op haar website.

In haast diezelfde adem laat de universiteit ook weten dat het onderzoek natuurlijk niet alleen maar geschikt is voor wijnrecensies. Het meten van smaaksensaties middels een ‘robot tong’ kan ook in medische onderzoek of de ontwikkeling van medicijnen een belangrijke rol gaan spelen.

8185ad8b70

Reken er dus maar niet op dat je op korte termijn je eigen robotische wijnkenner in huis kunt halen. Mocht het ooit zover komen, prijs je dan voor nu gelukkig met het feit dat je tot die tijd lekker zelf mag blijven ‘proeven’… Proost!