Deze robot en drone kunnen samen zelfstandig vuilnis ophalen

Een robot die aangestuurd door een drone zelfstandig kliko’s kan legen. Dat hebben studenten van drie universiteiten samen met Volvo en het Zweedse afvalverwerkingsbedrijf Renova ontwikkeld.

De robot bevindt zich achterop de vuilniswagen en de drone op het dak. De bestuurder van de vuilniswagen drukt op een knop en vervolgens stijgt de drone op. Die zoekt naar kliko’s en loodst de robot daarheen. Die pakt op zijn beurt een kliko op, rijdt er mee naar de vuilniswagen en leegt hem. De bestuurder van van de vuilniswagen kan live meekijken en op een noodstop drukken als bijvoorbeeld een kind of hond voor de robot langsrent.

De robot en drone kunnen trouwens nog niet helemaal zonder voorkennis aan het werk. Er is een kaart van het gebied nodig met informatie over waar waarschijnlijk kliko’s staan. Op die manier kan het systeem gericht op zoek.

Het prototype komt voort uit het ROAR-project, waarin Volvo, Renova en 3 universiteiten samen op zoek gaan naar een vuilnisrobot. De ontwikkeling van het concept kostte vier maanden en dient vooral ter inspiratie en om bepaalde concepten te testen. Het is (nog) niet de bedoeling dat het systeem ook echt in productie wordt genomen.