Deze robot helpt in de strijd tegen ebola

Een robot die helpt in de strijd tegen ebola. Het klinkt als science fiction, maar het is anno 2014 de realiteit in de Amerikaanse staat Texas. Daar zet men een robot in die allerlei bacteriëren dood met ultraviolette straling.

Wie zich bij de kop direct een Terminator-achtige robot had voorgesteld, komt bedrogen uit. De robot van Xenex heeft nog het meest weg van een voorouder van R2D2 uit Star Wars.

Dat betekent niet dat de robot niet minstens even dodelijk is. Althans, voor bacteriën en virussen dan. De robot gebruikt een hevige dosis ultraviolet licht om DNA van virussen en bacteriën te laten ‘samensmelten’, zodat verdere verspreiding of mutatie onmogelijk wordt.

De robot, met een prijskaartje van 104.000 dollar, wordt momenteel in  meer dan 250 ziekenhuizen in de Verenigde Staten ingezet om kamers te reinigen.

De robot doet het voorwerk, waarna een medewerker van het ziekenhuis veilig de overige schoonmaak kan verrichten.

Een van de ziekenhuizen die gebruik maakt van de robot is het ziekenhuis in Dallas, waar sinds kort een ebolapatiënt in behandeling is.

“Onze robot zorgt er voor dat een ruimte echt volledig schoon is”, aldus een woordvoerder. “Het licht komt namelijk op zelfs de moeilijke plekken, daar waar vaak een risico blijft bestaan.”

Het Amerikaanse bedrijf benadrukt dat het ebola virus vrij eenvoudig te doden is met behulp van de robot.

Xenex en het Texas Health Presbyterian Hospital in Dallas zijn dus hard op zoek naar de beste samenwerking.