Deze robotblokken kunnen zichzelf transformeren tot elk type meubelstuk

Als je in een klein appartement wordt dan zul je meubels wellicht voor verschillende doeleinden gebruiken. Je gebruikt bijvoorbeeld de eettafel in je keuken om van te eten, je voedsel te bereiden, als bureau en als bijzettafel. Dat werkt prima, maar is niet perfect en er zijn vast dagen dat je verlangt naar wat meer ruimte.

Onderzoekers van het Federal Institute of Technology in Zwitserland hebben de ultieme oplossing bedacht voor flexible meubels: twintig centimeter grote blokjes, genaamd Roombots, die zichzelf kunnen transformeren tot elke vorm; inclusief stoelen en tafels. Volgens de onderzoekers kunnen deze blokes in huizen en conferentiecentra gebruikt worden maar ook door mensen die anders – alleen – geen grote meubelstukken zouden kunnen verplaatsen.

Eventually, all you’ll need to do is program the layout of a bedroom or a conference room, then let the modules do the work,” zegt projectleider Auke Ijspeert.

De robots gebruiken haken om zich vast te grijpen in de gaten van andere robots, zodat ze een grotere structuur kunnen vormen. De blokjes zijn door de helft gesplitst en kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen, zodat ze ook als wiel kunnen dienen. Zo kunnen ze zich vastgrijpen aan een doos of ander groot meubelstuk en dat verplaatsen.

De software van de robots moet nog volledig afgerond worden en de snelheid van de robots zal nog wat verhoogd moeten worden. Daarnaast werken de onderzoekers nog aan een manier waarop gebruikers de robots kunnen bedienen; een mogelijke oplossing is het tekenen van de vorm van de kamer op een tablet.