Deze robothandschoen helpt blinde dragers om te ‘zien’

Onderzoekers uit het Amerikaanse Nevada en Arkansas werken aan een speciale robothandschoen, gemaakt voor blinde gebruikers. De handschoen zit vol met sensoren, waardoor hij kan ‘zien’ waar een blind persoon naar grijpt. Dat wordt vervolgens aan de drager gecommuniceerd.

Dat zal een groot deel van de verrassing wegnemen voor blinde gebruikers, die op het moment vaak niet weten wat ze proberen aan te raken. Onderzoeker Yantao Shen stelt het volgende:

We gaan een lichtgewicht-apparaat bouwen dat aan de hand wordt bevestigd, met op belangrijke punten camera’s en mechanische en elektrische sensoren. Het eindproduct wordt subtieler dan een handschoen.

De sensoren zien waar iemand naar grijpt, maar zullen ook extra informatie leveren. Zo wordt er een temperatuursensor geïnstalleerd en geven minimicrofoons aan hoeveel objecten er in de directe omgeving zijn.

De onderzoekers willen hiermee blinden helpen, maar op termijn moet de technologie ook op andere manieren worden gebruikt. Zo denkt het team na over de mogelijkheden voor robots. Door de handschoen op een robot te installeren, zou deze net als een blinde gebruiker om zich heen kunnen ‘kijken’.

Handschoenen lijken een steeds interessanter onderwerp voor onderzoekers. Naarmate technologie kleiner wordt, is het makkelijker om geavanceerde toepassingen klein genoeg voor je handen te maken. Zo schreven we eerder dit jaar over een handschoen die gebarentaal omzet naar audio.