Deze super-helm kijkt door muren heen

Bij het aanschaffen van een helm heb je altijd bepaalde verwachtingen over de kwaliteit en veiligheid die het gaat bieden. Maar wat verwacht je als je helm $40,000 kost? De F-35 Gen III Helm geeft je geen X-ray visie maar het kan wel door muren heen kijken.

De volledige benaming van de super-helm is F-35 Gen III Helmet Mounted Display System (HMDS), ontworpen door het bedrijf Rockwell Collins. De helm werd gemaakt om in combinatie met één van ’s wereld meest complexe wapensystemen te werken, de F-35 Lightning II. En welke piloten zullen deze helmen gaan dragen? Bij de duurste helm in de wereld hoort ook een duur toestel om het in te dragen: de piloten die de Lockheed Martin gevechtsvliegtuigen – ’s werelds duurste jets – besturen zullen de helmen gaan gebruiken.

De helm projecteert visuele data, zoals hoogte, snelheid, richting en kan dus ook door de wanden van een vliegtuig kijken, maar hoe werkt dit? Deze super-helm projecteert live video feeds van diverse camera’s die aan het vliegtuig vastgemonteerd zitten via een systeem met de complexe naam: Northrop Grumman’s electro-optical Distributed Aperture System (DAS). Afhankelijk van de richting waarin de piloot zijn hoofd wendt, worden de relevante beelden van die richting getoond op het helmvizier.

De piloot krijgt zo letterlijk te zien wat op dat moment, real time, het vliegtuigtoestel omringt. Dit zorgt voor een ongeremd visueel bewustzijn: als de piloot omhoog kijkt ziet hij de lucht boven het toestel, en als hij omlaag kijkt ziet hij de grond onder hem.

“You can look though the jet’s eyeballs to see the world as the jet sees the world.”

-Al Norman, F-35 testpiloot

De nieuwe helmtechnologie biedt een ontelbaar aantal voordelen, aldus testpiloot Billie Flynn: