Deze technologie schrijft alvast volgende Game of Thrones boek voor de ongeduldige fans

Het een-na-laatste Game of Thrones seizoen is nog maar een week voorbij en de fans snakken nu al naar meer. Gelukkig zijn er genoeg theorieën en voorspellingen om menig GoT-kijker tot het volgende seizoen bezig te houden.

Lange wachttijd

De lezers van de Game of Thrones boeken wachten al jaren op een vervolg van het laatste boek: A Dance with Dragons. Auteur George R.R. Martin werkt namelijk al sinds 2011 aan het vervolg The Winds of Winter maar is nog steeds hard aan het pennen (of tikken).

Het geduld begon op te raken bij software ontwikkelaar Zack Thoutt. De GoT-fan werkt namelijk aan een recurrent neural network (RNN) dat de gebeurtenissen van het vervolg kan voorspellen. Hoe geniaal is dat. Spoiler alert: je kan nu zelfs de eerste vijf hoofdstukken van het voorspelde vervolgboek op Github lezen.

RNN

Neurale netwerken zijn groepen zelfdenkende algoritmen die net zoals het menselijke brein verbindingen kunnen maken tussen codes. Recurrent neural networks zijn hier een subvorm van en werken goed met lange data sequenties zoals tekst.

“Met een ideale neural network neem je een set input data, haal je deze door het netwerk heen, en krijg je een set output data”, vertelt Thoutt aan Motherboard. Op basis van de input data stelt de ontwikkelaar een aantal einddoelen op. De technologie vergelijkt de output data met de doelen en leert zichzelf zo steeds beter deze te halen.

Niet perfect

Thoutt probeert het netwerk zo te ontwikkelen dat het niet gebeurtenissen herhaalt, maar in de praktijk kan dit weleens fout gaan. Zo schreef het RNN in sommige gevallen over personages die al dood waren.

De ontwikkelaar begint elk hoofdstuk met een zogenoemde ‘prime word’ zoals de naam van een personage en vertelt het netwerk hoeveel woorden het daarna moet genereren. De technologie vormt op deze manier redelijk leesbare zinnen die ook af en toe verrassende voorspellingen doen.

“Het bouwt niet een lange-termijn verhaal en de grammatica is niet perfect. Maar het netwerk kan wel de basis van de Engelse taal leren en vormt op zichzelf de schrijfstijl van George R.R. Martin”, aldus Thoutt. Wanneer R.R. Martin het vervolg af hoopt te hebben, is nog niet bekend. De fans hebben in ieder geval tot het volgende seizoen van de HBO-serie in 2019 uitkomt genoeg stof om zich mee bezig te houden.