Deze VIBSO koptelefoon verstuurt muziek via doorzichtige band naar je oren


Met de VIBSO koptelefoon, ontworpen door de Franse ECAL student Renaud Defrancesco, worden muziekvibraties via een plexiglas behuizing naar het oor verstuurd.

De futuristisch uitziende koptelefoon speelt muziek af via Bluetooth en bevat een vibrerende elektromagneet die verborgen zit in een -vrij opzichtige- plastic behuizing boven op de band. Deze creëert het geluid voor de drager.

De elektromagneet werkt net als een speaker en bevat een gekoppeld element dat dat trillingen veroorzaakt en deze omzet in geluid. Bewust is gekozen voor plexiglas, omdat dit materiaal geluid goed geleid en bovendien flexibel en makkelijk te vormen is.

De trillingen worden over het oppervlakte van de band naar de oren verstuurd. Gebruikers horen de muziek, maar voelen de minuscule trillingen niet. De vorm van de koptelefoon helpt in de sturing van het geluid in de richting van het oor zodat alleen de drager de muziek kan horen.

VIBSO-headphones-by-Renaud-Defrancesco_dezeen_3

Voor comfort kan de hoofdband worden voorzien van een zachte stof, aldus Defrancesco. Ook kunnen gebruikers hun muziek delen door iemand anders hun oor te laten leggen tegen de andere kant van de band.

De VIBSO koptelefoon laat een nieuwe manier van muziek luisteren zien. De koptelefoon laat de gebruiker omgeven zijn door muziek, zonder geïsoleerd te raken van de omgeving zoals normale koptelefoons doen, vertelt de student. Hoe dat precies werkt wordt echter niet helemaal duidelijk gemaakt.

Het is erg bijzonder hoe muziek via het doorzichtige plexiglas wordt verstuurd naar de oren van de gebruiker. De vraag is of je een dergelijke koptelefoon ook daadwerkelijk zou dragen, gezien de grote plastic behuizing van de elektromagneet die zich pal bovenop het hoofd bevindt. Ondanks dat is de manier waarop muziek draadloos wordt verstuurd naar de oren fascinerend, en misschien ook wel de toekomst!