Deze zonneboerderij wekt zelfs ’s nachts energie op

Je zou denken dat een zonneboerderij alleen energie opwekt als de zon schijnt, maar een van de grootste solar farms ter wereld vangt de energie van de zon zelfs op als het donker is. Daar is echter wel iets bijzonders voor nodig.

De zonneboerderij Andasol ligt vlakbij Guadix, een stad in Andalucië. Het is er in de zomer vaak boven de 40 graden celcius. Andasol maakt gebruik van zonnepanelen die meedraaien met de zon, zodat ze zoveel mogelijk energie opvangen. Zo wekken de 620.000 gebogen spiegels (goed voor 210 voetbalvelden aan glas) energie op voor 500.000 mensen uit de regio, schrijft Reuters, dat Andasol bezocht. De zonneboerderij is gebouwd op 1.100 meter hoogte, dus op wat kleine bloemen na zie je er weinig leven, maar dat is ook niet wat deze locatie zo bijzonder maakt.

De zonnepanelen werken namelijk op een totaal andere manier dan de panelen die je zelf misschien op het dak hebt. Het zonlicht wordt namelijk weerkaatst door de spiegels, waarbij vervolgens synthetische olie wordt verwarmd. Uiteindelijk zorgt deze olie ervoor dat een turbine gaat draaien, zodat er uiteindelijk energie wordt opgewekt. Een deel van de warmte wordt opgeslagen in zogenaamde hittereservoirs, zodat de turbines ook zonder zonlicht (’s nachts of als het bewolkt is) blijven draaien.

Het is de bedoeling dat de capaciteit van de zonneboerderij in Andasol de komende jaren verder uitgebreid wordt, zodat nog meer mensen kunnen profiteren van de herwinbare energie. Daar hangt wel een prijskaartje aan, want één zonneboerderij kost gemiddeld zo’n 300 miljoen euro. Bij Andasol liggen er inmiddels drie, dus je kunt je voorstellen dat het wel even duurt voor de investering is terugverdiend.