Diefbestendig fietsslot waarvan je gaat braken: SkunkLock

Elk ‘gewoon’ fietsslot kan binnen een minuut doorgezaagd worden, zegt de bedenker van een nieuwe variant: het SkunkLock. Ontwikkelaar Daniel Idzkowski was het zat dat de fiets van hem en zijn vrienden keer op keer werd gestolen. Zijn oplossing: een fietsslot dat bij het doorzagen een smerige geur uitlaat, waardoor dieven op de vlucht moeten slaan.

Als iemand het slot door probeert te slijpen, komt er een chemisch goedje vrij. Net zoals een stinkdier moet dat de vijand – in dit geval de dief – afschrikken en wegjagen. Het goedje zou bij de dief een braakreactie opwekken. De stof, waarvan de makers niet precies vertellen wat het is, zit onder druk opgeslagen in de beugel. Zodra het slot breekt, komt het gas vrij, maar het slot is daardoor maar één keer op die manier te gebruiken.

Het design van het ding kan desondanks ook voor een afschrikkende reactie zorgen. Via Indiegogo probeert Idzkowski zijn creatie nu te verkopen. De eerste exemplaren worden voor 100 dollar verkocht. Wie het slot via het crowdfundplatform bestelt, krijgt het in juni 2017 thuisbezorgd. Rond die tijd moet het slot ook in de verkoop komen, ook in Nederland. Adviesprijs: 160 dollar (omgerekend ongeveer 147 euro). Dat je fiets met het slot nooit meer gestolen wordt, kan het bedrijf overigens naar eigen zeggen niet garanderen.