Wocket: Vanaf nu nog maar één betaalpas op zak

Diefstal of verlies: het kwijtraken van een portemonnee vol betaalpassen of creditcards is bepaald geen pretje. Om over de nasleep nog maar te zwijgen, bellen met instanties om passen te blokkeren en nieuwe aan te vragen. Digitale portemonnee Wocket biedt een alternatief: één betaalpas die al je andere passen kan vervangen.

Het is me – afkloppen – gelukkig nog nooit overkomen, maar het kwijtraken van een portemonnee gevuld met bankpassen en creditcards is voor velen een grote nachtmerrie. Dankzij nieuwe digitale en contactloze betaalmethode zijn we al iets minder afhankelijk van al die pasjes, maar helemaal zonder kunnen we ook niet. Om te voorkomen dat we met een portemonnee vol passen over straat gaan, kan de Wocket uitkomst bieden.

De Wocket ziet er wellicht uit als een gadget uit het begin van deze eeuw, maar de digitale portemonnee is stiekem een bijzonder stukje technologie. De compacte kaartlezer kan alle gegevens van je bankpassen en creditcards uitlezen en in zijn lokale geheugen opslaan. Wanneer je een betaling wil doen, kies je een ingelezen kaart via het touchscreen, waarna de gegevens via een extra beveiligde NFC-connectie worden doorgezet op de universele pas die in de portemonnee zit. Direct na afronden van de betaling worden de gegevens op die pas weer gewist.

Naast passen kan Wocket ook helpen bij het opslaan van vliegtickets of toegangsbewijzen, doordat het touchscreen van e-inkt ook goed te scannen is. Ook voor het online winkelen kan de Wocket worden ingezet, doordat het apparaat via Bluetooth je betaalgegevens kan delen met je computer. De makers benadrukken vooral de veiligheid van je gegevens: de Wocket werkt volledig zonder internetverbinding en de gegevens in de kaartlezer kunnen via pincode of biometrie (stemgeluid) worden beveiligd.

Hoewel de Wocket al vorig jaar op de CES te zien was, is er dit jaar vernieuwde aandacht voor de digitale portemonnee in Las Vegas. Dat is grotendeels te danken aan een flinke vernieuwing in de hardware, die nu beschikt over NFC en een aangepaste batterijduur van maar liefst één jaar.

De Wocket is nu te bestellen via de website van het bedrijf en kost 180 dollar.