Disney brengt kleurboeken tot leven met augmented reality

Disney

De kleurboeken van Disney worden misschien wel een stuk interactiever. Onderzoekers bij Disney hebben een augmented reality-app gemaakt, waarin de prenten in een boek tot leven komen. Hierdoor zie je op een smartphone of tablet een driedimensionaal figuurtje terwijl deze wordt ingekleurd.

De augmented reality-applicatie bevindt zich in een wat vroeg stadium. Op dit moment is het slechts een idee van onderzoekers bij Disney, dat nog de vrij technische naam ‘Live Texturing of Augmented Reality Characters from Colored Drawings’ draagt. De techniek werd door de onderzoekers gepresenteerd tijdens een symposium over augmented reality.

Hoewel het tekenprogramma zich nog in een onderzoeksfase bevindt, is het idee al aardig indrukwekkend in bovenstaande video. Tijdens het tekenen wordt er een texture gegenereerd voor het 3D-personage, waardoor je hem van alle kanten in jouw gebruikte kleuren kunt bekijken. Dat zie je achteraf op het poppetje, maar ook terwijl je tekent. Dan zie je zelfs je eigen hand over het tekenfiguur bewegen terwijl deze wordt ingekleurd. Het personage kan ook op een smartphone of tablet bewegen.

Wanneer komt Disney’s kleur-app? Dat is nog even de vraag. Omdat Disney alleen het concept heeft getoond, is er niks gezegd over wat hiermee zal gebeuren. We moeten dus nog even geduldig afwachten, totdat Disney hier ook commercieel gebruik van zal maken.