3D printen wordt ineens heel kindvriendelijk nu twee onderzoeksteams samen hebben ontdekt dat 3D printers goed kunnen worden gebruikt voor het creëren van zachte, pluizige knuffelberen!
Het onderzoeksproject is een samenwerking tussen de Carnegie Mellon Universiteit en Disney Research. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een nieuw soort 3D printer die in plaats van plastic of metaal gebruik maakt van vilten garen om daarmee lagen te creëren. Het apparaat heeft dan ook weg van een kruising tussen een 3D printer en een borduurmachine.
Een groot – en problematisch – verschil is er wel tussen de materialen; waar plastic en metaal door verhitting soepel en vloeibaar kunnen worden gemaakt om zo in dunne lagen te werken, is dat bij vilt niet het geval. Daarom is de printkop van de nieuwe printer voorzien van een viltnaald die de garen bevestigd aan de onderliggende lagen.
Op deze manier zouden er verschillende producten zoals kleding, hoeden en zacht speelgoed kunnen worden gemaakt met de printer. De techniek zou bovendien van pas kunnen komen bij het maken van zachte robots; robots die geschikt zijn voor interactie met mensen. Professor Scott Hudson van de Carnegie Mellon universiteit vertelt:
I really see this material being used for things that are held close. We’re really extending the set of materials available for 3D printing and opening up new possibilities for what can be manufactured.
Deze geweldige uitvinding heeft natuurlijk wel zijn gebreken. Zo is vilt een stuk dikker dan de lijnen die 3D printers met plastic kunnen maken waardoor het resultaat een stuk minder strak en nauwkeurig is. Voor een knuffelbeer is dat niet erg, maar voor kleding wordt dat al een stuk problematischer. Alsnog een erg leuke ontwikkeling die de grenzen van 3D printen nóg verder verlegt, houden de mogelijkheden ooit nog ergens op?