Disney wekt energie op met alledaags papier, zonder batterijen

Disney Research komt vaak met vernieuwende en boeiende projecten. Eerder liet het onderzoekscentrum al zien dat het mogelijk is om op platte schermen toch texturen te kunnen voelen. Nu komt Disney met een project waarbij elektriciteit opgewekt wordt door middel van papier.

Dit project genaamd Paper Generator werkt eigenlijk heel simpel. Je wrijft twee blaadjes papier tegen elkaar en hierdoor wordt elektriciteit opgewekt. Dit zorgt voor allerlei leuke toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan kleine lampjes laten branden, iets laten bewegen of een afbeelding op e-paper te voorschijn laten komen.

Disney PG2

Het is mogelijk om elektriciteit op te wekken door gebruik te maken van Teflon-papier. Dit Teflon wordt tussen twee geleiders namelijk gemetalliseerd paper geplaatst. Door hier vervolgens met gewoon papier overheen te wrijven, ontstaat een elektrische lading. Disney heeft deze technologie gebruikt om een interactief kinderboek te maken.

Mustafa Karagozler, één van de onderzoekers van dit project, geeft aan dat de technologie eigenlijk heel simpel is. Hij zegt dat alles wat voor deze technologie nodig is, binnen vijf minuten te maken is met materialen die je in ieder huis vindt. Maar dat neemt niet weg dat het een bijzonder stukje technologie is.

“It’s very simple, it’s flexible and it’s printable using conventional printers. It’s a technology with potential applications we’ve only begun to explore”  zegt Karagozler.

Deze technologie is namelijk een eerste stap in de vervanging van batterijen. Het zou bijvoorbeeld mogelijk zijn om deze technologie in kleding te verwerken. Omdat de opgewekte energie ook tijdelijk opgeslagen kan worden, kunnen bewegingen overdag gebruikt worden om ‘s avonds het huis te verlichten.