Aangezien er veel te doen is om de batterijduur van wearables is het wachten op een oplossing. De energie uit ons lichaam omzetten in bruikbare energie om de wearable te voeden bijvoorbeeld.
Een team van onderzoekers van de National University of Singapore heeft een soort pleister ontwikkeld die statische elektriciteit om kan zetten in bruikbare energie voor wearables.
Het flexibele apparaat, dat afgelopen week gepresenteerd werd tijdens de IEEE Mems conferentie, kan 90 volt aan energie opwekken als het licht aangeraakt wordt met een vinger. Hiermee kan het apparaatje een wearable van voldoende energie voorzien.
Het apparaat bestaat uit twee verschillende delen. Een deel wordt op de huid bevestigd, terwijl het andere deel is bedekt met silicium en een goudlaag bevat aan de onderkant. Deze twee delen worden verbonden door twee kleine geleiders van siliconen rubber.
Professor Chengkuo Lee legt uit hoe de twee delen de energie kunnen opwekken en omzetten:
De statische energie wordt opgewekt via de huid. Als de twee delen vervolgens naar elkaar toe worden getrokken of gebogen ontstaat er een elektrische stroom. Met behulp van een elektrode worden deze stroompjes opgevangen en omgezet. De energie wordt dus opgewekt op basis van bewegingen.
De onderzoekers hebben bewust voor de huid gekozen om de energie op te wekken. Uit onderzoek blijkt dat de huid uit zichzelf veel energie en stroompjes opwekt. De huid wordt gezien als de ‘plus’ en door daar een ‘min’ aan toe te voegen zij in staat om de energie om te zetten en op te slaan.
In het verleden is al meerdere keren onderzoek gedaan naar het opwekken van energie vanuit de huid, maar deze keer zijn de onderzoekers uitgegaan van de statische elektriciteit van ons lichaam. Volgens de onderzoekers kunnen we het vergelijken met de statische energie die wij opwekken door een ballon over ons haar te wrijven.
Het apparaat is inmiddels grondig getest en het maken van een vuist zorgt voor de opwekking van 7,3 tot 7,5 volt aan energie. Het apparaat is getest als een armband, de plek waar het merendeel van de wearables wordt gedragen.