Dit armbandje waarschuwt als je te lang in de zon zit

Er is behoorlijk zonnig weer in aantocht, dus reken er maar op dat er dit weekend weer lange files richting de kust staan. Ben jij van plan om flink bruin te worden, dan is deze armband erg handig. De uitvinding van Britse wetenschappers waarschuwt je namelijk als je te lang in de zon zit.

Het principe is eigenlijk heel simpel: je doet een plastic armbandje om en wacht tot de inkt in het bandje verdwenen is. Zodra dat het geval is, weet je dat je lang genoeg in de zon hebt gezeten en is het tijd om wat schaduw op te zoeken. Het bandje is overigens geen veredelde zandloper, maar meet daadwerkelijk hoeveel UV-straling jouw huid te verwerken krijgt. De armband meet UV B-straling, het type dat verantwoordelijk is voor 80 procent van alle huidkanker-gevallen.

sunburn-bracelet

De inkt werkt hetzelfde als onze huid. Gebruik je dus zonnebrandcrème, dan kun je ook het bandje hiermee insmeren. In dat geval is de meting namelijk nog preciezer. Je kunt de bandjes meerdere keren gebruiken, omdat de inkt slechts tijdelijk verdwijnt. ’s Nachts keert de kleur daarom gewoon weer terug. De exacte prijs van de armband is nog niet bekend, maar de onderzoekers verwachten dat je aan hooguit 15 euro genoeg hebt voor een vakantie van twee weken.