Dit is hoe Apple iPhone 8-gezichtsherkenning en design lekte

iphone 8

Het is niet meer een verrassing hoe het design van de iPhone 8 eruit gaat zien, zo meldt iCulture vanochtend. In de firmware van Apple’s slimme speaker, de HomePod, stonden details over niet alleen het nieuwe ontwerp van de iPhone 8 maar ook over de gezichtsherkenning technologie.

Apple plaatste gisteren per ongeluk de firmware update voor de HomePod en dat werd meteen opgemerkt door een stel ontwikkelaars. Zo ook ontwikkelaar Steven Troughton-Smith, die de lek ontdekte en enkele screenshots van de code op Twitter plaatste.

Infrarood

De firmware controleert, monitort en manipuleert de data van de HomePod. Door deze code te lezen en te analyseren, kan je er dus achter komen wat er met de technologie van de nieuwe iPhone gaat gebeuren. In deze nieuwe lek wordt er verwezen naar een ‘InfraredCaptureStream’ wat aanduidt dat de iPhone 8 gebruik zal maken van een infrarood-technologie. Deze technologie wordt vaak gebruikt voor gezichtsherkenning.

Eerder was er al een gerucht dat je de iPhone 8 met je gezicht kunt ontgrendelen, maar dit laat zien dat Apple daar ook daadwerkelijk mee bezig is. Ook de codenaam voor de gezichtsherkenning wordt weergegeven in de firmware. Zo verwijst de code meerdere malen naar een nieuwe functie met de naam ‘Pearl ID’ welke gebruik maakt van een zekere ‘Face Detect.’ In de code staat dat er foutmeldingen aanwezig zijn als iemand te dichtbij een camera zit of als er meerdere gesprekken worden gevoerd.

Randloos design

In de firmware is ook een schematische tekening te vinden waarin staat dat het nieuwe model beschikt over een ‘randloos’ design. Zo plaatste Twitteraar Guilherme Rambo de volgende afbeelding:

Op de tekening lijkt het scherm nog groter dan vorige iPhone versies, mede door het gebrek aan randen. Aan de bovenkant van het model is er ruimte vrijgemaakt voor een speaker en camera. Nog opvallender is de ‘lege’ onderkant waar bij huidige iPhone modellen nog een homeknop zit. Na een verdwenen audio ingang is dus nu ook de homeknop verleden tijd. R.I.P.

Nieuwe naam

Uit de code van de HomePod blijkt dat het randloze toestel van de iPhone ‘D22’ heet. Het is dus nog niet zeker of de naam ‘iPhone 8’ wel gebruikt gaat worden. Namen als ‘iPhone Edition’ en ‘iPhone Pro’ deden eerder ook al de ronde. Na de onthullingen over de technologie en het ontwerp van het nieuwe iPhone model, blijft er dus nog een mysterie over wat betreft de naam.