Dit is hoe het is om te leven zonder netneutraliteit

De FCC gaat naar alle waarschijnlijkheid de regels omtrent netneutraliteit terugdraaien. Maar hoe is het eigenlijk om zonder netneutraliteit te leven? Om dat te ontdekken, hoeven we alleen maar naar Portugal te kijken, weet Business Insider. Daar gelden de regels namelijk niet.

Netneutraliteit zorgt er simpel gezegd voor dat alle data op het internet gelijkwaardig wordt behandeld. Een provider mag bepaalde datatypen of bedrijven niet voortrekken of gebruikers meer laten betalen voor toegang tot websites en apps. Als je iets op Google opzoekt, kost het je dus evenveel als wanneer je een film kijkt op Netflix.

In Portugal gelden die regels dus niet. Waar je hier betaalt voor een internetpakket met een bepaalde snelheid, is dat in Portugal heel anders. Daar betaal je voor je normale data, maar ook voor extra pakketten gebaseerd op de soort data en apps die je wilt gebruiken.

Wil je veel berichtjes kunnen sturen? Dan betaal je 4,99 euro per maand om meer data voor bijvoorbeeld WhatsApp te krijgen. Houd je meer van sociale media, dan betaal je nog eens 4,99 per maand voor meer data voor die diensten. Videodiensten als Netflix en YouTube zitten ook in een eigen pakket en voor muziekdiensten als Spotify en Apple Music moet je weer een ander pakket aanschaffen. Hetzelfde geldt voor je e-mail en je cloud.

Nadelen voor bedrijven

Je betaalt in Portugal dus al gauw 20 euro per maand bovenop je normale internetabonnement. Een duur grapje, maar het heeft niet alleen nadelen voor jou. De grote namen zitten namelijk wel in die pakketten, maar de kleine startups zullen daar met geen mogelijkheid tussenkomen. Het kost nu al moeite om een bedrijf te starten tussen de giganten, maar zonder netneutraliteit is dat bijna niet te doen.

Grote bedrijven zouden in theorie zelfs dealtjes kunnen sluiten met providers om hen voor te trekken. Daar betalen de bedrijven dan wel voor, maar de concurrentie maakt op die manier geen schijn van kans. Een provider kan zelfs zeggen dat gebruikers geen toegang krijgen tot je app of dienst, tenzij je betaalt. Als startup heb je dat geld niet, dus je bedrijf is al gefaald voor je überhaupt begonnen bent.

Het is opvallend dat het in Portugal zo anders is. Het land is namelijk onderdeel van de Europese Unie, waar netneutraliteit wel geldt. Maar door bepaalde trucjes uit te halen kunnen providers je wel meer laten betalen voor bepaalde diensten. En in Amerika kan het er net zo uit gaan zien. Gelukkig hebben wij strenge regels.